כעורכת דין העוסקת בתחום המשפט הפלילי, אני מוצאת את עצמי פעמים רבות מלווה לקוחות בהליכי שימוע טרם הגשת כתב אישום. זהו שלב קריטי בו נקבע גורלו של אדם – האם יועמד לדין פלילי עם כל המשמעויות הכרוכות בכך, או שמא תינתן לו הזדמנות לסגור את התיק בשלב מוקדם.
שימוע בהליך פלילי, קבוע בסעיף 60 א' לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב – 1982. עפ"י החוק, אדם שחשוד בעבירה מסוג פשע (עבירה שעונשה 3 שנות מאסר ומעלה), זכאי, טרם שיוגש נגדו כתב אישום, להשמיע את דבריו. יצוין, כי במקרים חריגים קיימת זכות מעין זו גם בעבירות שאינן פשע.
הליך זה נעשה באמצעות של פגישה בין הפרקליטות / התביעות לבין עורך הדין מטעם החשוד.
בעיניי, השימוע הוא הליך מהותי ביותר המבטא את עקרונות הצדק הטבעי והזכות להליך הוגן. זו ההזדמנות של החשוד להשמיע את גרסתו, להציג ראיות ועדויות התומכות בו, ולשטוח בפני הרשויות נסיבות מקלות שיש בהן כדי להצדיק סגירת תיק או הפחתה משמעותית בעבירות המיוחסות לו.
כאשר אני ניגשת להכין לקוח לשימוע, אני מודעת לכובד האחריות המוטלת על כתפיי. עליי לשקול כל מילה ולבחון כל פרט בתיק החקירה, כדי לגבש את הטיעונים החזקים ביותר שיובילו לתוצאה הטובה ביותר עבור הלקוח. אני נפגשת עם הלקוח שעות רבות, מקשיבה לגרסתו, מנסה להבין לעומק את הנסיבות שהובילו למעשיו, ובונה יחד אתו קו הגנה אסטרטגי.
פעמים רבות, ההכנה הקפדנית, הידע המשפטי והיכולת לייצג את הלקוח באופן הטוב ביותר, מביאים לתוצאה חיובית של סגירת תיק או הקלה משמעותית בעבירות המיוחסות. אלו הרגעים שאני יודעת שעשיתי את המירב והמיטב למען הלקוח, ונתתי לו הזדמנות אמיתית להמשיך הלאה בחייו.
ככלל, אני מאמינה שהשימוע הוא כלי חשוב ביותר במערכת אכיפת החוק, המבטא את האיזונים הנדרשים בין האינטרס הציבורי לבין זכויות הפרט. זו משימתי כעורכת דין לדאוג שהאיזון הזה יישמר, ושהשימוע יהיה הליך אפקטיבי ומשמעותי עבור כל לקוח. רק כך נוכל להבטיח הליך פלילי צודק והוגן, המעניק לנאשם הזדמנות אמיתית להשמיע את דברו בטרם יועמד לדין. זוהי תכליתו של השימוע, וזו המחויבות העמוקה שלי בכל פעם מחדש.