בחוק קיימות שלוש עילות לסגירה של תיק פלילי והן: חוסר ראיות, חוסר אשמה ונסיבות עניין שלא מצדיקות העמדה לדין או במילים אחרות: חוסר עניין לציבור. לאחר שפותחים תיק פלילי נגד אדם כלשהו, במידה ולא מגישים נגדו כתב אישום, התיק הפלילי ייסגר בשל אחת מהעילות הללו. אם הפרקליטות או המשטרה החליטו לסגור את התיק המדובר בעילה שהיא לא חוסר אשנה, אפשר להגיש בקשה לצורך שינוי עילת סגירת תיק. כמובן שבכדי שהבקשה תתקבל, יש להגיע אותה בצורה נכונה ועם הנימוקים המתאימים ולצורך כך, יש לבחור בעורך דין פלילי מקצועי ומנוסה.
מה צריך לדעת על שינוי עילת סגירת תיק?
אם לאחר שהסתיימה החקירה המשטרתית ולאחר שהראיות שבה נאספו, הגיעו להחלטה שלא להמשיך בהליך פלילי כנגד החשוד, תשלח לו הודעה כי התיק נגדו נסגר. ברוב סוגי העבירות הללו, ההודעה על סגירת התיק לא תציין באיזה עילה הוא נסגר ועל מנת לברר את עילת הסגירה, יהיה צורך לפנות למשטרה. רק לאחר שמקבלים את ההודעה על הסגירה של התיק ועל העילה שבגינה הוא נסגר, אפשר להגיש בקשה לשינוי עילת הסגירה של התיק. ישנן עילות שונות לסגירת תיק פלילי: ראשית כל, ניתן לסגור תיק פלילי בעילה של חוסר אשמה והמשמעות היא שאחרי חקירה משטרתית לא נמצאו ראיות כלשהן כנגד החשוד או שהתגלה כי הוא לא ביצע עברה פלילית. תיק אשר נסגר בעילה זאת, נמחק מהמאגר המשטרתי ומהרישום הפלילי של החשוד. אם תיק פלילי נסגר בשל חוסר ראיות, לא נמצאו מספיק ראיות בכדי לקשור את החשוד לעבירה אשר התרחשה ולכן לא ניתן להגיש כתב אישום. יחד עם זאת, במידה ויתגלו ראיות לאחר מכן, ניתן לפתוח את התיק מחדש. במצב שבו תיק פלילי נסגר כאשר נסיבות המקרה לא מתאימות להעמדה דין, מדובר על תיק שבו אין אפשרות לבסס הרשעה בפלילים והתביעה החליטה למרות זאת שלא להגיש כתב אישום.
כיצד משנים עילה לסגירה של תיק פלילי?
תיק פלילי שנסגר בשל עילה שהיא לא חוסר אשמה, ישאיר את החשוד עם רישום פלילי ולא פעם הוא יכול להיפתח מחדש ולכן, אין ספק שיש חשיבות לעילת הסגירה של התיק ואם היא לא נסגרת בשל עילת שהיא לא חוסר אשמה, כדאי מאוד שעורך דין פלילי מקצועי ומנוסה, יגיש בקשה לשינוי עילת סגירת התיק.